tiistai 24. toukokuuta 2011

Riisenienergiaa

Kasvattajan järjestämälle leirille lähdettiin koko sakilla. Perheen majoituksessa päätettiin kokeilla testimielessä asuntovaunua, onhan tarkoitus kesällä mennä riisenileirille viikoksi. Majoitus vaihtoehto oli meille sopiva, eikä se vaunun vetokaan mikään ongelma ollut. Paitsi että Garmin ohjaili "lyhin reitti" ohjelmalla pikkuteille, mikä ei sinällään ollut huono vaihtoehto. Uskomattoman kauniita maisemia oli mukava tarkkailla verkkaisella vauhdilla mennessä.

Perjantai-ilta sujui seurustelun, muihin tutustumisen ja saunomisen merkeissä. Jokainen koirista juoksi vuorotellen vapaana leiripaikalla. Riisenienergiaa oli ilmassa :)

Outo paikka ja vaikka vaunussa oli tosi hyvä peti niin omat unet jäivät vain pariin torkuttuun tuntiin. Ei ollut luvassa mitään helppoa päivää. Lauantai-aamuksi oli kasvattaja järjestänyt mykistävän aamiaisen klo 8.00. Jokaiselle oli varmasti jotain, eikä kukaan ainakaan aamiaisen monipuolisuuden vuoksi jäänyt nälkäiseksi. Sen jälkeen suunnattiin läheiselle kentälle. Kuultiin alustus esineruudusta ja sen jälkeen käytiin porukalla tallaamassa kentälle toisesta päästä kapeneva ruutu. Jokainen pääsi vuorollaan kokeilemaan löytyykö esine. Elmo meni nenä maassa, eikä oikein oivaltanut nahkarukkasen merkitystä.

Seuraavaksi oli ohjelmassa alustus henkilöhausta ja ilmaisusta. Ilmaisua päästiin jälleen vuorotellen kokeilemaan, koira liinan päässä ja maalimies namipurkin/lelun kanssa houkuttelemassa. Elmon ilmaisutavasta ei ollut epäilystäkään, haukkumaan sitä ei tarvinnut juurikaan houkutella. Toki tämä oli tiedossakin, kun on sitä kyyryssä olevilla likoilla haukutettu. Ongelmana oli enemmänkin liian likeinen tututustuminen maalimieheen.

Luontopolku visaisine kysymyksineen oli mukava breikki asiallisten asioiden kuuntelemiseen ja jälleen upeita maisemia saatiin katsella. Pienissä ryhmissä mentiin, ryhmät koottiin "sopivista" koirista. Metsässä koirat saivat juosta vapaana ja purkaa kertyneitä paineita. Elmo paineli itsekseen pitkää lenkkiä, olihan edellä mennyt ihan muutama musta karvajalka. TeamLahti voitti luontopolun varrella olevien kysymysten kisan :D.

Päivän päätteeksi oli tottisosuus. Elmo oli jo melkoisen ryytynyt ja päätin tehdä sen kanssa helpon treenin. Muutama paikallamakuu, seurauspätkä, liikkeestä maahan ja lopuksi luoksetulo istumisesta. Kaikki muut menivät kohtalaisesti, mutta luoksetulosta Elmo lähti ensimmäisellä kerralla litomaan ja korjauskerralle syöksyi avustaja pitämään Elmoa. Sinällään tarpeetonta, koska Elmoa ei ole pidetty kiinni syksyn jälkeen luoksetuloharjoituksissa, vauhtiahan sen luoksetuloihin ei ole tarvinnut kiinnipitämällä hakea. Istumasta liukeneminen oli kuitenkin tosi valaiseva ja paljon kertova tapahtuma: liian vähän harjoiteltu, vieras kenttä, ryytynyt ohjaaja ja tosi rankka päivä takana kummallakin. Coctaililla sai paikalta liukenemisen. Ainoa mikä jäi puuttumaan oli jännittämisen vaikutus, mutta noillakin eväillä homma levisi. Ihme juttu muuten, etten huomannut jännittää tottista tehdessä, kun muissa jännityksen määrä oli ihan selvästi havaittavissa. Elmo ei kuitenkaan lähtenyt luoksetulossa kauaksi vaan jäi haistelemaan edellisenä olleen nartun pissoja. Luoksetuloa istumasta ei varsinaisesti tarvita missään kokeessa, mutta ei tarvita jalkojen kiertämistä tai koiran paikalla pyörähtämistäkään saati muita temppuja, joita treenaamisen yhteydessä on tehty. Kentällä voidaan leikkiä ja tehdä muitakin höpöjuttuja, mutta toisten koirien kanssa ei leikitä. Illalla jälleen saunomista, grillaamista ja seurustelua - ja nauramista.

Sunnuntaina oli vuorossa jälkipäivä. Kuultiin alustus metsäjäljen tekemisestä ja sen jälkeen kasvattaja kävi tallaamassa metsään aloittelijoille n. 50 metrin jäljet, jäljen päässä oli keppi. Elmon kanssahan on tehty muutama peltojälki viime syksynä, joten ihan uudesta asiasta ei ollut kysymys. Elmo pääsi ensimmäisenä kokeilemaan ja sehän muisti heti mitä tehdään. Sinällään jännä juttu, kun kuitenkin jälkeä on tehty pellolla ja se osasi siirtää jutun heti metsään. Kuono maahan ja menoksi, ohjaaja vähän jännitti ja yritti ohjata koiraa väärään suuntaan (jälkeä ei ollut merkattu), mutta koiraan luottamalla kapula löytyi ja Elmo sai runsaat lihapullapalkat. Kapulan merkitys oli vielä ihan öö, mutta eiköhän sekin ajan mittaan valkene, nyt kun on mielessä suunnitelma kuinka sen ilmaisu tehdään. Osa porukasta kävi vielä tekemässä esineruutuharjoitusta metsään tallatuilla kaistaleilla. Oli todella hienoa ja vaikuttavaa katsella lopuksi Rion ja T:n työskentelyä, ei parivaljakko ihan tyhjästä ole JK3:sta saanut. Sen jälkeen olikin vuorossa lounas ja tavaroiden pakkaaminen ja kotiin lähtö.

Leiriviikonloppu oli antoisa ja tietoa tuli enemmän kuin pystyi omaksumaan. Lauantain väsymys vaikutti osaltaan omaan ulosantiin ja varmaan suurin osa kysyttävistä kysymyksistä takertui aivoihin ulospääsyä etsien. Leirillä sai hyvän kokonaiskuvan hausta ja jäljestä ja niissä kisaamisesta.

Elmo oli todella väsynyt ja uupunut reissusta. Se joutui pääasiassa majailemaan autossa, myös yöt se vietti autossa - ja jatkuva muiden koirien haukkumisen kuuleminen sai sen yhtymään kuoroon  (ei liene yllätys) ja haukkuminen ei tunnetusti sitä ainakaan rauhoita. Kotiin päästyä Elmo joi pari kupillista vettä, teki tarkastuskierroksen ja kävi petilleen riisenihymyä hymyillen tyytyväisenä nukkumaan. Tyytyväinen koiru kun pääsi omaan kotiin :)

Ei kommentteja: